Bloggen Talpedagogen

Bloggen Talpedagogen

En blogg om barns tal och språk av Lotta Juhlin, talpedagog, författare och föredragshållare

Jag vill med denna bolgg skapa ett forum för dilalog med föräldrar såväl som med lärare (blivande och etablerade) i förskola och skola, speciallärare och specialpedagoger, talpedagoger och logopeder.

Upprepning

Barns tal och språkPosted by Lotta Juhlin 2012-02-18 13:36:05

Till barnets naturliga talutveckling hör upprepning (iterering). Från så tidigt som 3 års ålder kan barnet börja iterera:

- Pappa, vet du vet du vet du VAD! Jag jag jag såg när cykeln kom och då då då då då rullade bollen ut på gatan.

Barnet upprepar hela ord i ett mjukt talflöde och utan någon ansträngning. Många föräldrar oroar sig och tror att barnet har börjat stamma. Tro inte det! Det är ett skede i barnets naturliga talutveckling. Barnet har ännu inte fått så många ord och måste då upprepa upprepa upprepa medan hjärnan letar letar letar efter ordet som ska fram. Det är rent av finurligt, för konstigt nog brukar det inte vara någon som avbryter när man upprepar, trots att upprepningen i sig ju är helt ointressant att lyssna på. Hör på våra politiker! De gör likadant. Medan de väntar på att hjärnan ska leverera det rätta ordet/den korrekta formuleringen, upprepar munnen den senast uttalade formuleringen: När det gäller det här det här det här ärendet, ska vi tillsätta tillsätta en en en kommitté som får som får utreda saken.

Stamning är något helt annat. Orden går sönder mitt i. Både den som talar och den som lyssnar kan uppleva frustration och blockering. Det finns egentligen lika många sätt att stamma på som det finns de som stammar och ämnet är så komplicerat – om än intressant, eftersom man kan hjälpa – så det får vänta till ett annat blogginlägg.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Maria Ebbeskog 2014-02-03 13:50:18

Stamning kan också vara ett sätt att få säga det man vill. När man börjar stamma så tystnar ofta den andra. Jag brukar göra så ibland. Jag hade en kontaktlinsoptiker som lärde mej att stamma. Han grimaserade över hela ansiktet. Jag hade en klasskompis när jag gick i lågstadiet som stammade och hon blev retad. Jag tyckte då att det var bra att hon också blev retad så att det inte bara var jag som blev det. Mej mobbade de för att jag är hörselskadad och synskadad. Man stammar också när man håller på att tappa luften. Jag gick några gånger hos talpedagog när jag gick i lågstadiet men talpedagogen tyckte att mitt tal var så bra så jag behövde inte gå där så många gånger. Ett ord som jag minns att jag sa fel på var ensam. Jag sa emsam istället. Preskribera är ett ord som jag har lärt mej nyligen. Jag sa preskibera förut.