Bloggen Talpedagogen

Bloggen Talpedagogen

En blogg om barns tal och språk av Lotta Juhlin, talpedagog, författare och föredragshållare

Jag vill med denna bolgg skapa ett forum för dilalog med föräldrar såväl som med lärare (blivande och etablerade) i förskola och skola, speciallärare och specialpedagoger, talpedagoger och logopeder.

Ett, två, tede

Barns tal och språkPosted by Lotta Juhlin 2012-02-18 13:35:15

Eftersom r är så komplicerat att uttala, så är det många som ända upp i vuxen ålder har svårt för det. Visst har du hört fler än Mundebo, som har gett upp försöken med att uttala ett korrekt r?

Du kan själv pröva på ett ”nästan-r” med tungspetsen genom att uttala ett snärtigt d istället för r och lägga in ett nästan omärkligt e strax före d:

tede (tre), tedo (tro), gedoda (groda), dedake (drake), bedo (bro), bedev (brev), kedok (krok), pedova (prova)

Om du böjer tungspetsen lite bakåt, när du ska uttala d och snärtar till, så låter tede nästan som tre, eller hur? R uttalas just på samma ställe i munnen som l, n, d och t fast på dessa ljud snärtar tungan bara till en enda gång. För att kunna uttala ett r med tungspetsen måste tungspetsen lära sig att vibrera mot tandvallen. Den sitter precis bakom framtänderna i överkäken. Men det där med att vibrera med tungspetsen – det är överkurs.

Det finns många andra sätt att upptäcka r-uttalet på men det tar jag upp i ett senare blogginlägg.

Här några r-verser med många l och d och t och några n, som kan hjälpa tungan att lägga sig i rätt läge för r. Inom parenteserna ser du uttalet av ett nästan-r. Uttala ett nästan omärkligt e och snärta sedan till ordentligt på d!

Vill du ge mig soda

lilla goda gedoda (groda)?

Ett, två, tede (tre),

nu vill jag va´me´.

Ett två tede (tre), fyeda (fyra)

jag kan nog ta lyeda (lyra)

- Vem var det som peduttade (pruttade)?

- En tedumpet (trumpet) som skuttade.

Lycka till!

Lotta


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Malin 2013-10-02 12:24:51

Hej!
Undervisar en hel del asiater i svenska, och vi har tränat att säga "td" i snabb takt för att hitta "r", men detta känns ännu bättre. Tack!

Posted by Lisa 2013-01-08 19:16:46

Äntligen en tydlig beskrivning! Nu kanske min snart 8-åriga dotter kan lära sig säga R. Hon har träffat en talpedagog i skolan, men denne har alltid så bråttom så vi fick bara några bilder utan instruktionom hur vi skulle använda dem. Har du några smarta knep för barn som säger D och T istället för G och K?

Posted by Anonymous 2012-11-29 08:47:18

Är en 20 årig kille från Stockholm som äntligen hittade något som verkade fungera. Har velat få hjälp med detta problem i flertal år nu men läkare vägrar ge mig remiss eftersom problemet inte är tillräckligt stort. Vill verkligen tacka dig, det uppskattas så sjukt mycket. Tack!