Bloggen Talpedagogen

Bloggen Talpedagogen

En blogg om barns tal och språk av Lotta Juhlin, talpedagog, författare och föredragshållare

Jag vill med denna bolgg skapa ett forum för dilalog med föräldrar såväl som med lärare (blivande och etablerade) i förskola och skola, speciallärare och specialpedagoger, talpedagoger och logopeder.

Hej, va´ bja att du kom!

Barns tal och språkPosted by Lotta Juhlin 2012-02-18 13:34:04

I hela vårt avlånga land är r det allra svåraste ljudet att lära sig. Av de fyra acceptabla r som finns i svenska språket är det lättaste det r som produceras nere i halsen med hjälp av tungroten – det ”skorrande” r:et. Det finns dessutom två olika skorrande r – ett som skorrar kraftigt (hos många skåningar) och ett som skorrar lättsamt (ofta i Halland och Småland). Det allra svåraste r:-et att uttala är det som rullar kraftigt på tungspetsen. I de norra delarna av vårt land trycker man ofta kraftigt på ett tungspets-r. Det låter som så rrrejält.

Det fjärde r:-et är det som rullar mer lättsamt på tungspetsen.

Till yttermera visso finns ännu ett dialektalt accepterat r-uttal. I Västervikstrakten använder man ofta ett w-liknande ljud (som engelskans w i ordet we -vi eller som när vi blir imponerade och säger wow) när r inleder ordet. Då kan räkor låta wäkor.

Det är inte ovanligt att barn ersätter r med w-uttalet: Jag kan wäkna till twe.

Det vanligaste är att man ersätter r med j: Jag kan jäkna till tje.

Det är också ganska vanligt att man byter ut r mot ett tonande th-ljud – som i engelskans then (sedan): Jag kan thäkna till t-the.

Att l får ersätta r förekommer också: Jag kan läkna till tle.

Förbered tungspetsen på r genom att öva på l och d i versen:

Lilla, lilla Ludde

ligge(r) på en kudde.

Luddes lilla nalle

hete(r) lilla Lalle.

Han vill va´ hos Ludde

och ligga på en kudde.

Lycka till!

Lotta


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.