Bloggen Talpedagogen

Bloggen Talpedagogen

En blogg om barns tal och språk av Lotta Juhlin, talpedagog, författare och föredragshållare

Jag vill med denna bolgg skapa ett forum för dilalog med föräldrar såväl som med lärare (blivande och etablerade) i förskola och skola, speciallärare och specialpedagoger, talpedagoger och logopeder.

Tunggympa

Barns tal och språkPosted by Lotta Juhlin 2012-02-18 13:30:12

Det är klart att det först och främst är tungympa som gäller, innan tungan kan styras i rätt läge i rätt ögonblick! Om du långsamt uttalar ordet a r t i k u l a ti o n s s v å r i g h e t e r och samtidigt försöker lägga märke till tungans alla olika positioner, så märker du hur otroligt smidigt din tunga arbetar.

Tungspetsen, tungbladet, tungryggen, tungsidorna och tungroten hittar rätt artikulationsställe i munnen i exakt rätt ögonblick så att ordet ska kunna levereras på ett så korrekt sätt att det inte råder något tvivel om vad du sa. Då är det också lätt att förstå hur viktigt det är att man tränar tungan – har tunggympa, så att tungan smidigt kan böja sig, kasta sig framåt eller dra sig bakåt, vika kanterna, skjuta rygg eller bara koncentrera sig på yttersta spetsen och dessutom hitta rätt till alla uttalsplatser i munnen! Då är det inte underligt att en otränad barntunga slinter och något ljud hamnar fel eller utelämnas.

Titta i spegeln tillsammans med barnet/barnen och se vad ni kan göra för konster med tungan. Vifta, vinka, snärta från sida till sida, rulla in i munnen och skjut ut. Slicka gommen och munbotten, kindernas insida, framtändernas utsida och insida i överkäken och samma sak i underkäken. Placera tungan mellan framtänderna i underkäken och underläppens insida och försök att prata med varandra utan att röra på tungan! Kan ni göra konster med tungan? Kolla! Kan ni ”klicka” med tungan? Kan ni låta med tungan på något annat sätt? Kan ni forma tungan till ett rör? Lek ofta så här med tungan och försök att så småningom kunna göra alla konster med tungan utan att samtidigt röra huvudet eller ögonen eller händerna – d.v.s. utan några så kallade medrörelser. Här får ni en rolig vers som påminner tungan om vad den kan göra för konster:

Slicka och klicka och vicka,

vinka med tungan och nicka,

fladdra och låt

låt som en båt,

rulla och sträck och pricka.

Lycka till! /Lotta


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.