Bloggen Talpedagogen

Bloggen Talpedagogen

En blogg om barns tal och språk av Lotta Juhlin, talpedagog, författare och föredragshållare

Jag vill med denna bolgg skapa ett forum för dilalog med föräldrar såväl som med lärare (blivande och etablerade) i förskola och skola, speciallärare och specialpedagoger, talpedagoger och logopeder.

Stamning

Barns tal och språkPosted by Lotta Juhlin 2012-02-26 21:40:11

Det finns lika många sätt att stamma på som det finns de som stammar. Först och främst vill jag ta död på ett par felaktiga fördomar: Stamning smittar inte! Och stamning är inte något som kommer av att man är nervöst lagd. Däremot kan man bli nervös för att prata om man stammar.

Man brukar säga att de som stammar har ett ovanligt stort ordförråd. När man känner att ordet som strax ska ut, kommer att krångla, så väljer man blixtsnabbt ett annat ord – i bästa fall en synonym, i värsta fall ett ord som får hela sammanhanget att bli annorlunda än vad det var tänkt. Om du går till kiosken och vill köpa din älsklingschoklad - kexchoklad - och känner att du kommer att hacka på ordet, så väljer du kanske snabbt en Japp istället och går därifrån ”med värdigheten i behåll”. Stamningsterapi går först och främst ut på att du ska kunna säga kexchoklad …. även om det blir med stamning: kö-kö-kö-kö-kö-kexchoklad eller g-g-g-g-g-k-k-……… (tystnad) ….. kexchoklad eller kexchokle-kle-kle-kle-kle-klad.

Man kan träna på att ”stamma mjukt” – ssssläpa llllite på orden. När man inte kan släpa - som t. ex. på kex så kan man studsa lite lätt: ke-kex.

För dig som möter en som stammar är det viktigaste att

· du lyssnar på vad han/hon säger och inte på hur han/hon pratar

· du inte fyller i utan väntar

· du som arbetar i barngrupp ser till att var och en får prata till punkt. ”Här avbryter vi inte!”

· du ger den som stammar en varm och tillåtande blick

· du själv inte drar iväg och pratar fort uuutan hellre draaar ut lllite på ditt eeeget t-tal och sssläpar ibland, där det går att släpa och studsar lätt d-där man inte k-kan släpa, när det känns naturligt att hjälpa till på ett sådant sätt.

Här får ni två verser som kan vara bra att ha:

Jag snackar

Det hackar när jag snackar

Men jag snackar när det hackar

Sssläpa

Om jag tycker att det hackar

Så sssläpar jjjag och sssnackar

(båda verserna hämtade ur Tala ut och prata på av Lotta Juhlin)