Bloggen Talpedagogen

Bloggen Talpedagogen

En blogg om barns tal och språk av Lotta Juhlin, talpedagog, författare och föredragshållare

Jag vill med denna bolgg skapa ett forum för dilalog med föräldrar såväl som med lärare (blivande och etablerade) i förskola och skola, speciallärare och specialpedagoger, talpedagoger och logopeder.

Skoja med tungan

Barns tal och språkPosted by Lotta Juhlin 2012-02-18 13:31:28

Titta i spegeln och studera era tungor. Prata om de olika delarna på tungan; tungspetsen längst fram, tungbladet ”mitt på”, tungryggen längre bak, tungroten längst bak nere i svalget och tungkanterna. På tungspetsen rinner ljudet ssss ut. Där formas också ”det fina” sj-ljudet, som används flitigt i norra Sverige och som de flesta dialekter använder vid uttalet av månaden mars. Där tungbladet pressar lätt mot tandvallen (alldels bakom framtänderna i överkäken) formas ljuden l,n,d, och t. Där tungryggen trycker lätt mot mjuka gommen formas g- k- och ng-ljuden. Där tungroten pressar mot svalgväggen formas de bakersta ljuden – tungrots-r (de ”skorrande r:-en”) och ch som i uttalet av tonsättaren Bach.

Glassövning: Slicka på en glass med tungspetsen. Lägg en glassklick på tungbladet, låt den glida ned på tungryggen och känn därefter hur glassklicken halkar ned mot tungroten och svalget. Svälj och börja om! Tryck ut en glassklick med hjälp av tungan mot kindernas insida. Pressa upp glassen mot den hårda gommen, som fortsätter efter tandvallen och sedan mot den mjuka gommen, som sluttar ned mot svalget.

Genom dessa lekar kan både du och barnet bli varse tungans möjligheter och alla platser i munnen där ljuden formas.

Om du inte visste det förut, så förstår du väl nu hur viktigt det är att man tar ett steg i taget för att kunna lära sig prata rätt? Man kan inte uttala ljuden korrekt, förrän man lärt sig styra tungan snabbt och lätt och rätt i exakt rätt ögonblick. Bara för att du som är vuxen pratar rätt, så lätt och inte tänker på var du sätter tungan i varje ögonblick, så kan du inte förvänta dig att ditt/ett barn ska ha samma smidighet i tungan. Du fick också anstränga dig i vartenda steg, när du var liten men du kommer inte ihåg hur knepigt det var. Pressa inte utan ha tålamod med barnet/eleven! Öva genom att leka och ha roligt tillsammans!

Här får ni en rapp, som passar till tunggympan. En kan rappa när den andra utför konsterna. Om det inte blir alldeles rätt, så strunta i det. Huvudsaken är att ni har roligt! Då öppnas sinnena och barnet/barnen lär sig lättare och kan kanske klara tungkonsterna efter några glada stunder med övningar.

Nu ska vi rappa en tunggympalåt

tungan får vinka upp och nedåt, upp och nedåt

Sen kan den pressa så att kinden får en bula

Titta i spegeln! Oj, vad vi blev fula!

Tungan kan vifta från sida till sida, sida till sida

och sen kan tungan få gnida och gnida, gnida och gnida

uppe i taket, inne i munnen

Var är den nu? Är tungan försvunnen?

Se där kom den ut som skjuten ur kanon

Nu har den fått lite hyfs och fason.

Lycka till!

Lotta